Εκδρομή από την Ελαφόνησο στη Λακωνική Μάνη και το Σπήλαιο Διρού

Η Μάνη έχει ταυτιστεί με την αγριότητα και όχι τυχαία. Τόσο το άγονο, κακοτράχηλο έδαφος, όσο και οι σκληροί, πολεμοχαρείς κάτοικοι με τις αυστηρές παραδόσεις έχουν δημιουργήσει μια μυθολογία γύρω από την απόκοσμη ομορφιά της Μάνης. Η επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία της Μάνης είναι ότι προέρχεται από το θηλυκό του επιθέτου μανός (=αραιός, φαλακρός, άδενδρος)

Το μέρος αυτό της Ελλάδας είναι από τα λίγα που φιλοξενούσε ζωή ακόμα και στην εποχή των Παγετώνων και η πρώτη παρουσία ανθρώπινης ζωής καταγράφεται κατά την Παλαιολιθική Περίοδο, την ύστερη Πλειστόκαινο περίοδο. Στις σπηλιές της Μάνης εμφανίζεται ο Άνθρωπος του Νεάντερταλ πριν από 100.000 – 40.000 χρόνια. Στη σπηλιά Καλαμάκια 2,5 χλμ. βορειοδυτικά της Αρεόπολης σώζονται παλαιολιθικά κατάλοιπα και αποτελεί μία από τις ελάχιστες παλαιολιθικές θέσεις παγκοσμίως.

Μέσω Γυθείου μπορείτε να φτάσετε στη Λακωνική Μάνη. Επισκεφτείτε τους αμέτρητους παραδοσιακούς οικισμούς, τους μανιάτικους πέτρινους πύργους, τα κάστρα και τις εκκλησιές. Αξίζει να δείτε τη Βάθεια, την Αρεόπολη, το Οίτυλο και την Κοίτα με τα πολλά της πυργόσπιτα

Μια πινακίδα στο δρόμο που συνδέει την Αερόπολη με τον Γερολιμένα οδηγεί προς το Σπήλαιο του Διρού, ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας όπου η ξενάγηση γίνεται με βάρκα.

 

Πηγές

Μέντης Σπ., Κωνσταντίνος, 1998. Η Ωραιόσπηλη και Πυργοστόλιστη Μάνη, Πειραιάς: Εκδόσεις Μέντη

http://www.mani.org.gr

 

0
0
0
s2sdefault