Ελαφόνησος - Εορτασμός των Αποκριών
Για τους Λαφονησιώτες, και τις Λαφονησιώτισσες, όπως και για τους Έλληνες απανταχού, οι Αποκριές είναι συνώνυμο της χαράς και του ξεφαντώματος.
Η πρώτη εβδομάδα, ονομάζεται «λυτή», γιατί πιστεύουν ότι οι ψυχές των πεθαμένων αφήνονται ελεύθερες να κυκλοφορούν στον επάνω κόσμο. Τη βδομάδα αυτή επιτρέπεται η κατάλυση των ζωικών τροφών ακόμη και τις ημέρες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Την “Τσικνοπέμπτη”, ψήνουν και μαγειρεύουν κρέας. Από όλες τις λαφονησιώτικες γειτονιές αναδύονται στον αέρα οι μυρωδιές του τσικνισμένου κρέατος.
Την Κρεατινή (Κυριακή της Απόκρεω) συγκεντρώνονται σε συγγενικά σπίτια για να αποκριέψουν (αποκρέψουν). Η κάθε νοικοκυρά φτιάχνει το φαγητό της, το οποίο είναι, συνήθως, κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια. Σε όλα τα σοκάκια της Ελαφονήσου συναντάς μασκαράδες (μουσκαράδες στην τοπική διάλεκτο) να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, να τρώνε, να πίνουν και να διασκεδάζουν. Ποτέ όμως δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, καθώς καλύπτουν το πρόσωπό τους με μουτσούνες (μάσκες)
Την τελευταία εβδομάδα των Αποκριών, της «Τυρινής», όπως και σε όλη την Ελλάδα, το έθιμο επιβάλλει την κατανάλωση τυροκομικών. Στην Ελαφόνησο τα εδέσματα που καταναλώνονται είναι τυρόπιτες, χορτόπιτες παρασκευασμένες με χόρτα άγρια και τυρί, μακαρόνια με τυρί και βούτυρο, χυλοπίτες με γάλα, αυγά, γάλα, τυρί, ανθότυρο. Φυσικά δεν απουσιάζουν από το τραπέζι και τα τηγανιτά ψάρια, συνοδευτικό φαγητό όλων των Λαφονησιώτικων πιάτων. Οι Ελαφονησιώτες συνήθιζαν, μετά το τραπέζι να ρίχνουν τα φαγητά που περίσσευαν στις κότες και τα γουρούνια. Δεν έπρεπε να μείνει τίποτε,γιατί ξημέρωνε Καθαρή Δευτέρα κι έπρεπε να τα “καθαρίσουν “ όλα.
Πηγές
Μέντη Δεληγιαννίδου Ευφροσύνη, υπό έκδοση, Ταξίδι στην Ελαφόνησο του χθες