Ποδηλασία - Οδική διαδρομή στην Ελαφόνησο, Διαδρομή : Ελαφόνησος – Σίμος - Σαρακήνικο

Πρόκειται για μια διαδρομή 4 χιλιομέτρων, που διανύεται και με αυτοκίνητο, αλλά ενδείκνυται για πεζοπορία ή ποδηλασία προκειμένου να έχει κανείς το χρόνο να σταθεί σε κάποια σημεία ενδιαφέροντος.

Σημείο εκκίνησης: Μεγάλο Τηγάνι, δρόμος προς Σίμο

Περνώντας την παραλία Μεγάλο Τηγάνι, φτάνουμε στο Μεγάλο Λιμάνι, εδώ όπου αράζουν τα Ferry Boats.

Σε ελάχιστη απόσταση από το λιμάνι, στην περιοχή Καβάκι, συναντάμε το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γιάννη και το κοιμητήριο της Ελαφονήσου.

Ακολουθούμε το δρόμο για την παραλία του Σίμου και βλέπουμε το Καρνάγιο (ο όρος είναι βενετσιάνικος και μαρτυρά την παρουσία των Βενετσιάνων στο νησί. Σε άλλα ελληνικά νησιά που η τουρκική παρουσία ήταν εντονότερη, χρησιμοποιούν την τουρκική λέξη ταρσανάς).

Κοντά στο καρνάγιο, υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται Βαποράκι. Είναι ένας βράχος που έχει πάρει σχήμα καραβιού μετά από το συνεχές σμίλευμα της επιφάνειάς του από τους αέρηδες και την αλμύρα της θάλασσας. Σύμφωνα με ένα θρύλο, αυτός ο βράχος είναι ένα πειρατικό καράβι που πέτρωσε όταν το πλήρωμά του επιχείρησε να κάνει επιδρομή στην εκκλησία του Αϊ – Γιάννη.

Συνεχίζοντας νότια, συναντάμε το Μαύρο Κάβο. Πάνω από αυτόν υψώνεται η προϊστορική θέση "Φουντιάνικα". Εδώ βρέθηκαν άφθονα πήλινα αγγεία σκούρου χρώματος της Πρωτοελλαδικής εποχής.

Στη συνέχεια βρίσκεται το Σπήλαιο του Καραντρέα, μια σπηλιά μέσα στη θάλασσα, η οποία όμως είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης.

Στη πορεία μας συναντάμε τη Σπηλίτσα και στη συνέχεια το ακρωτήριο Ντελακουβία (ή Ντελεκουβία) με την ενετική του ονομασία.

Πριν τη Λεύκη, στην ανυψωμένη στροφή, συναντάμε το προσκυνητάρι της Αγ. Παρασκευής, το υψηλότερο σημείο της διαδρομής. Από εδώ μπορεί να απολαύσει κανείς το ομορφότερο θέαμα της Σμιγοπέλαγου Ελαφονήσου: τις παραλίες της Λεύκης, του Σίμου και του Σαρακήνικου. Σ' αυτό το κομμάτι γης μοιάζει να ενώνονται οι θάλασσες του Αιγαίου, του Ιονίου, του Μυρτώου και του Κρητικού πελάγους.

Αμέσως μετά, η ματιά μας παιχνιδίζει στην πρασινογαλανόφωτη αγκάλη της Λεύκης και η φαντασία μας αναζητά το ναό του Απόλλωνα στην προϊστορική του θέση. Σύμφωνα με το Θουκυδίδη είχε χτιστεί πριν τον 6ο ή 5ο π. Χ. αιώνα.

Στον αυχένα του ακρωτηρίου Λεύκη υπάρχουν χονδροειδή θραύσματα της εποχής του Χαλκού (3500-2500 π.Χ.). Εκεί βρίσκεται η παραλία της Λεύκης, όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί κάνοντας μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της.

Συνεχίζοντας, παίρνουμε το δρόμο προς Σίμο. Σε κάποιο σημείο ο δρόμος χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις. Ο ένας δρόμος οδηγεί στη Μεγάλη Παραλία (Σαρακήνικο) κι άλλος στη μικρή παραλία (το Σίμο). Ακολουθούμε το δρόμο αριστερά, προς τη μικρή παραλία.

Από το Σίμο μπορούμε να περπατήσουμε κατά μήκος της παραλίας μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που οι δύο παραλίες ενώνονται (Ακρωτήρι Έλενα) και να συνεχίσουμε διασχίζοντας το Σαρακήνικο.

Ο Όρμος του Σαρακήνικου (ή Τσερατσίνικου) ή Porto di Cervi των χαρτογράφων χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο από τους Σαρακηνούς, από τους οποίους και έλαβε την ονομασία του. Τα νεροβροντήματα της ανοιχτής θάλασσας σμίγουν με τις κραυγές των άγριων Κιλίκων, Σαρακηνών, Τούρκων, Μπαρμπαρέζων, Μαλτέζων, Ιπποτών, Άγγλων, Γάλλων, Μανιατών κ.α. πειρατών και κουρσάρων. Πρόχειροι ομαδικοί τάφοι, με σπασμένα ανθρώπινα κρανία, που βρέθηκαν στις παραλίες του Σίμου και του Σαρακήνικου, μαρτυρούν την κτηνωδία που γνώρισαν οι πανέμορφες αυτές περιοχές. Ο Βίκτωρ Ουγκώ, στο ποίημα του για τα Κύθηρα, αναφέρεται στους κουρσάρους της περιοχής (Στ. Ελαφονήσου) όπως επίσης και ο Ιούλιος Βερν.

Στο Σαρακήνικο ξεκίνησε η Α' Βενετοτουρκική Ναυμαχία της Ελαφονήσου το 1572 μ.Χ. Συμμετείχαν ο Δον Ζουάν, ο Ουλουτζαλής, ο Θερβάντες (συγγραφέας του κορυφαίου έργου στην Παγκόσμια λογοτεχνία "Δον Κιχώτης") (Δρ Μέντης Κ. 1993: 53-56).

Στο Σαρακήνικο επίσης ελήφθη η απόφαση για τη ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 8 Οκτωβρίου τον 1827.

 

Πηγές

http://elafonisos.gov.gr

Μέντης Κων/νος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς: Εκδόσεις Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη

Μέντη Δεληγιαννίδου Ευφροσύνη, υπό έκδοση, Ταξίδι στην Ελαφόνησο του χθες

Γυμνάσιο Ελαφονήσου, Σχολικό έτος 2011-2012, Ιστορίες της Ελαφονήσου (Μύθοι και δοξασίες για τα τοπωνύμια του νησιού μας)

 

 

0
0
0
s2sdefault

Discover the place - Live the experience