Παναγία - Εξωτική παραλία στην Ελαφονησο δίπλα σε κεδρόδασος

 

Στα δυτικά του νησιού βρίσκεται η “Νησοστέφανη” (Μέντης 1993) παραλία της Παναγίας , ή Λιμνίτσας. Το χειμώνα, λιμνάζοντα νερά από την πλημμυρίδα και τη βροχή συγκεντρώνονται στο εσωτερικό της παραλίας δημιουργώντας μια μικρή λίμνη, την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν “Λιμνίτσα”. Πρόκειται για ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με κέδρους, αμμόλοφους και καταγάλανα βαθιά νερά.

Στην αγκάλη της Παναγιάς συναντάμε τα τέσσερα νησάκια της: τις Ξεροπούλες, το Λεπτό Νησί, το Πρασονήσι και την Κασσέλα, το μεγαλύτερο νησάκι της Ελαφονήσου με ύψος 18 μέτρων. Στην παραλία της Παναγίας μπορεί κανείς να απολαύσει ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος δύει ανάμεσα στα νησάκια.

Πάνω από την παραλία βρίσκεται η γραφική Παναγία. Γύρω από την εκκλησία εκτείνεται ο οικισμός “Κατωνησί”. Καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλές σπηλιές, η ντόπια παράδοση θεώρησε το Κάτω Νησί σαν τη Χώρα των Κυκλώπων και τα νησιά της Παναγίας σαν "Κυκλώπετρες".

Έξω από τα νησιά της Παναγίας έγινε η Β' Βενετοτουρκική Ναυμαχία της Ελαφονήσου το 1717 με το ναύαρχο Πιζάνη (Δρ Μέντης Κ. 1993: 60-61), ενώ στα γαλανά νερά της διασώθηκε ο Κολοκοτρώνης το 1806 (Ανωμήτρης Τζ. 1984-1996).

 

Πηγές

Μέντης, Σπ. Κωνσταντίνος, υπό έκδοση, Πολιτισμική Οικονομία και Κοινωνιολογία του Πολιτισμικού Τουρισμού, Πανεπιστημιακές και Πολιτισμικές εκδόσεις Σμιγοπέλαγου

Μέντης Κων/νος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς: Εκδόσεις Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη

Γυμνάσιο Ελαφονήσου, Σχολικό έτος 2011-2012, Ιστορίες της Ελαφονήσου (Μύθοι και δοξασίες για τα τοπωνύμια του νησιού μας)

0
0
0
s2sdefault