Εκδρομή από την Ελαφόνησο στα Κύθηρα - Αντικύθηρα

Από την Ελαφόνησο εκτελούνται ημερήσιες κρουαζιέρες στα Κύθηρα με ιστιοπλοϊκό. Επίσης μπορείτε να πάτε με πλοίο από τη Νεάπολη. Εκτελούνται δρομολόγια έξι φορές την εβδομάδα το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι μία ή δύο φορές την ημέρα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1 ώρα και 30 λεπτά. Στα Αντικύθηρα θα φτάσετε είτε μέσω Κυθήρων (διάρκεια ταξιδιού 2 ώρες), είτε με το πλοίο από τη Νεάπολη (διάρκεια ταξιδιού 4,5ώρες).

Τα Κύθηρα, ή αλλιώς Τσιρίγο, η γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης κατά το μύθο του Ησιόδου, είναι ένα νησί απαράμιλλης, πρωτόγονης ομορφιάς. Όποια εποχή του χρόνου και να τα επισκεφθεί κανείς θα ενθουσιαστεί. Τα γραφικά χωριά, τα απότομα φαράγγια, οι δεκάδες παραλίες, οι καταρράκτες, τα μυστηριώδη σπήλαια, είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα των Κυθήρων.

Επισκεφτείτε τη Χώρα των Κυθήρων με το ενετικό Κάστρο της (1503) και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Καψάλι είναι το πιο τουριστικό μέρος του νησιού, ενώ ο γραφικός Αβλέμονας είναι λιγότερο θορυβώδης. Στο νησί υπάρχουν πολλές παραλίες που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Το διάσημο Καλαδί είναι από τις ομορφότερες, με χοντρό βότσαλο και πράσινα νερά. Ο βράχος πίσω από την παραλία δημιουργεί φυσική σκιά όταν ο ήλιος αρχίζει να πέφτει πίσω του. Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι οι αρκετά δυσπρόσιτες αλλά άγριας ομορφιάς παραλίες Φελωτή και Λυγιές – Οχέλες.

Ίσως το πιο όμορφο σημείο του νησιού είναι στο Μυλοπότα, ο καταρράκτης της “Νεράιδας” ή “Φόνισσας” που βρίσκεται ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια και τα νερά του πέφτουν από ύψος 20 μέτρων σχηματίζοντας μια μικρή καταπράσινη λιμνούλα ιδανική για κολύμπι. Μαγική είναι και η σπηλιά Χύτρα ή Αυγό, μια σπηλιά μέσα στη θάλασσα. Στο έδαφος γύρω από αυτή υπάρχει ανθισμένο παντού το τοπικό “λουλούδι” του νησιού η “Σεμπρεβίβα”.

Τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο, παρά τη μικρή τους έκταση τυγχάνουν παγκόσμιας φήμης εξαιτίας του αρχαίου ναυαγίου στο οποίο βρέθηκε ο Έφηβος των Αντικυθήρων και ο παράξενος μηχανισμός των Αντικυθήρων. δημιούργημα του β' μισού του 2ου αιώνα π.Χ. και αποτελεί ένα θαύμα μηχανικής με ιδιότητες αναλογικού υπολογιστή εκπληκτικής τεχνολογίας.

Όπως και στο παρελθόν, που το νησί γνώρισε πολλές ερημώσεις και χρησίμευσε ως τόπος εξορίας (από τους Βυζαντινούς) έτσι και σήμερα το νησί κινδυνεύει να ερημωθεί ολοκηρωτικά. Από το 2000, μετά από αίτηση της Κοινότητας Αντικυθήρων, η ΚΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων ξεκίνησε ανασκαφική έρευνα στο «Κάστρο» με στόχο τη δημιουργία επισκέψιμου Αρχαιολογικού Πάρκου που θα συνέβαλε στη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Στην ανασκαφή συμμετέχουν εθελοντικά, με την καθοδήγηση αρχαιολόγων, φοιτητές αρχαιολογίας και άλλων ειδικοτήτων, αλλά και εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς, οι οποίοι επιλέγουν τη συμμετοχή στην ανασκαφή ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Τα Αντικύθηρα, η αρχαία Αιγιλία ή Αίγιλα, γνώρισαν μεγάλη ακμή κατά τα ελληνιστικά χρόνια. Στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο Κάστρο, μπορεί κανείς να δει δείγματα της τειχισμένης αρχαίας πόλης και του παραλιμένιου ιερού του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος που κατασκευάστηκε (ή επανακατασκευάστηκε) το 2ο αιώνα π.Χ.

Τα Αντικύθηρα αποτελούν αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού ενώ είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου επιτρέπεται το ελεύθερο camping, αρκεί να γίνεται με σεβασμό προς τη φύση. Η άγρια ομορφιά της περιοχή της Καμαρέλας με τους απότομους, λαξευμένους από τη θάλασσα ψηλούς βράχους θα σας μείνει αξέχαστη. Πεντακάθαρα νερά μπορείτε να απολαύσετε στην παραλία του Ξηροπόταμου και στα Χάλαρα. Άλλα αξιοθέατα που μπορείτε να θαυμάσετε στα Αντικύθηρα είναι ο Νερόμυλος του Ανδρόνικου και ο Φάρος της Απολυτάρας, που κατασκευάστηκε το 1926, εξαίρετο μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής.

 


Πηγές

Μέντης Κων/νος, 1993, Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς: Εκδόσεις Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη

www.kythera.gr

www.kythira.info

www.antikytheraexcavation.gr/

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault