Ποδηλασία - Οδική διαδρομή στην Ελαφόνησο, Διαδρομή : Πούντα - Παυλοπέτρι - Λίμνη Στρογγύλη

Η διαδρομή αυτή αναφέρεται σε περιοχές που βρίσκονται στην ακτή απέναντι από το νησί της Ελαφονήσου. Συνεπώς μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα πριν την άφιξή σας στο νησί ή έπειτα από την αναχώρηση σας. Ωστόσο λόγω της σπουδαιότητας της περιοχής, σας προτείνουμε να αφιερώσετε ένα πρωινό που θα συνδυάζει την εξερεύνηση στον σπουδαίο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου, την επίσκεψη του σημαντικού υδροβιότοπου της Λίμνης Στρογγύλης και βουτιά στις πανέμορφες παραλίες : Πούντα, Παυλοπέτρι, Χαμόκυλο, Μάγγανο. Σε αυτή τη περίπτωση το αυτοκίνητο δεν σας είναι απαραίτητο και μπορείτε να το αφήσετε στο ξενοδοχείο σας ή στο λιμάνι της Ελαφονήσου. Μεταβείτε με τα Ferry Boats ή τη λάντζα στο Υπόστεγο (Πούντα) με ποδήλατο ή πεζοί.

Δυτικά του λιμανιού (Αντινόγναθο – Υπόστεγο) και λίγα μέτρα πιο κάτω από τις στήλες της ΔΕΗ, μπορεί κανείς να θαυμάσει, ακόμη και σήμερα, τους αμαξήλατους δρόμους που ένωναν το σημερινό νησί με τη στεριά, μέχρι το 375 μ.Χ. και σήμερα χάνονται στον πυθμένα της θάλασσας (σε μερικά σημεία είναι ορατοί), για να εμφανισθούν σε αρκετές τοποθεσίες του νησιού. Στις θέσεις Σιδεροσπηλιά και Καμάρι υπήρχαν μεταλλεία σιδήρου, (ολίγιστος) στην αρχαιότητα.

Ανατολικά από το Υπόστεγο διανύουμε την παραλία της Πούντας. Αν οδηγείτε αυτοκίνητο ή ποδήλατο ακολουθήστε το χωματόδρομο του χάρτη. Συνεχίζουμε και φτάνουμε στη Λίμνη Στρογγύλη. Πρόκειται για ένα σημαντικό και προστατευόμενο υδροβιότοπο της περιοχής που αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη αποδημητικών πουλιών. Είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA και στη Σύμβαση για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας (RAMSAR).

 

Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο του Παυλοπετρίου

Ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να δει το νεκροταφείο της εποχής του χαλκού στην υφαλοράχη του Παυλοπετρίου, το κανάλι της προϊστορικής πόλης (υπέστη πολλές καταστροφές – μαζί με τους τάφους- διότι το ίδιο το Ελληνικό κράτος νοίκιαζε -για ιδιωτική εκμετάλλευση- τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου τις προηγούμενες δεκαετίες !) και τμήματα της βυθισμένης πόλης που βρίσκονται σε μικρό βάθος. 

Το 2015 τo Παυλοπέτρι εντάχθηκε (και μαζί του η Ελλάδα) στους κορυφαίους προορισμούς καταδύσεων της Μεσογείου

To Παυλοπέτρι, εντάχθηκε στον κατάλογο των Απειλούμενων Παγκόσμιων Μνημείων για το 2016, του World Monument Watch (Διεθνές Παρατηρητήριο Μνημείων) και απειλείται άμεσα με αφανισμό ... και από το αγκυροβόλιο των πλοίων στον όρμο των Βατίκων.

Μην παραλείψετε μια βουτιά στις παραλίες βορειοανατολικά από τη νησίδα Παυλοπέτρι,  Χαμόκυλο και Μάγγανο.

Επιστρέψτε στο λιμάνι της Πούντας και δίχως να περιμένετε στην ουρά επιβιβαστείτε στα Ferry Boats ή τη λάντζα.

 

Πηγές

Μέντης Κων/νος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς: Εκδόσεις Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη

0
0
0
s2sdefault

Discover the place - Live the experience