Γιορτή του Σταυρού στην Ελαφόνησο

Η γιορτή του Σταυρού (14/9) έχει ιδιαίτερη σημασία για τους γεωργούς της Ελαφονήσου, διότι αποτελεί την αφετηρία της νέας χρονιάς, ενόψει της σποράς.

Οι γεωργοί συνήθιζαν να λένε:

«του Σταυρού σταύρωνε και σπέρνε»,

ενώ οι ναυτικοί συνήθιζαν να σταματούν τα μακρινά ταξίδια, γιατί όπως συμβούλευε η παροιμία:

«Του Σταυρού, σταύρωνε και δένε».

Επίσης αυτή την ημέρα μαζεύουν για πρώτη φορά ελιές από τα ελαιόδεντρα και τις κάνουν τσακιστές. Τις τσακίζουν (τις τσακανίζουν, τις κοπανίζουν) με ένα στρογγυλό μεγάλο βότσαλο (χουρχούλα) και τις τοποθετούν στο νερό μερικές μέρες να ξεπικρίσουν. Τέλος τις στραγγίζουν, τους ρίχνουν αλάτι και τις καταναλώνουν.

 

Πηγές

Μέντη Δεληγιαννίδου Ευφροσύνη, υπό έκδοση, Ταξίδι στην Ελαφόνησο του χθες

0
0
0
s2sdefault