Η Ελαφόνησος στο χάρτη - Πού βρίσκεται η Ελαφόνησος

Εκτύπωση

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στην αρχή του ανατολικού τμήματος εισόδου του Λακωνικού Κόλπου, δυτικά του Μαλέα και βόρεια των Κυθήρων. Τη χωρίζει απόσταση περίπου 500 μέτρων από την απέναντι ακτή (Πούντα), η οποία ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ελαφονήσου. Έχει συνολική έκταση 22 τετ. χλμ. (18 τετ. χλμ εντός νήσου και 4 τετ. χλμ εκτός αυτής) και συνολική περίμετρο 31.2 χλμ.

Η Ελαφόνησος αποτελεί κομβικό σημείο στο θαλάσσιο δρόμο από το Βορρά προς τη Δύση (ανατολικές ακτές Πελοποννήσου, Ιταλία) και από το Βορρά προς το Νότο ή την Ανατολή (Κρήτη, Αίγυπτο, κτλ). Ως εκ τούτου κατέχει μείζονος σημασίας στρατηγική θέση στο ευρύτερο θαλάσσιο χώρο. Το Στενό της Ελαφονήσου αποτελεί το πιο σύντομο φυσικό πέρασμα ανάμεσα στο Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος. Στα γεωγραφικά όρια της Ελαφονήσου περιλαμβάνεται η παραλία της Πούντας, η Λίμνη Στρογγύλη, η νησίδα Παυλοπέτρι καθώς επίσης τα χερσαία εδάφη και η παραλία μέχρι την περιοχή “Μάγγανο”.

Στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκεται ο “Σταυρός”, ένα μικρό κομμάτι ξηράς (ξέρας) όπου είναι εγκατεστημένος ο φάρος (οι ντόπιοι τον ονομάζουν “Σπίθα”) που σηματοδοτεί την είσοδο στο λιμάνι της Ελαφονήσου, γύρω από το οποίο εκτείνεται ο κύριος οικισμός ή “χωριό”. Η εμβληματική εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα βρίσκεται πάνω σε μία βραχονησίδα η οποία συνδέεται με τη στεριά μέσω ενός γραφικού γεφυριού. Κοντά στο λιμάνι βρίσκονται οι παραλίες “Κοντογόνι” “Καλόγερας” και “Μεγάλο Τηγάνι”.

Στο νότιο τμήμα του νησιού σχηματίζονται οι όρμοι Σαρακήνικο και Φράγκο, που περικλείουν τις δίδυμες παραλίες του “Σίμου” και του “Σαρακήνικου” ενώ ανατολικά ο όρμος της Λεύκης σχηματίζει την ομώνυμη παραλία. Στο δυτικό τμήμα του νησιού που ονομάζεται “Κάτω Νησί” βρίσκεται η παραλία της Παναγίας με τα νησιά της: Λεπτό νησί, Πρασονήσι, Κασέλλα και νοτιότερα η νησίδα Αγλύφτης.

 

Πηγές

Μέντης Κων/νος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς: Εκδόσεις Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη

http://elafonisos.gov.gr

 

0
0
0
s2sdefault