Εκδρομή από την Ελαφόνησο στο Κυπαρίσσι – Ζάρακας (Γέρακας)

Ο Ζάρακας ή Γέρακας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 85 χιλιόμετρα από την Ελαφόνησο και είναι ένας γραφικός παραλιακός οικισμός σ' ένα φιόρδ σπάνιας ομορφιάς για τα ελληνικά δεδομένα. Βρίσκεται στην ίδια θέση του Ζάρακος και το 881 αναφέρεται από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α' ως σταθμός για την απόκρουση των Σαρακηνών.
Η αρχαία πόλη “Ζάραξ” κτίστηκε μεταξύ 1300-1100 π.Χ. από τον ήρωα Ζάρακα, γιο του βασιλιά της Καρύστου Πετραίου. Η κόρη του Ζάρακα ίδρυσε στα Βάτικα τη Σίδη.

Στο βυθό διακρίνονται τετράγωνοι ογκόλιθοι από ναό όπου λατρευόταν ο Απόλλωνας. Κοντά στο λιμάνι βρέθηκε αρχαίος τάφος με το άγαλμα της Αφροδίτης της Μονεμβάσιας. Πλησίον υπάρχει σπήλαιο με ωραιότατο διάκοσμο που ήταν αφιερωμένο στις Νύμφες και στον Απόλλωνα.

Στην απόληξη του όρμου υπάρχει σημαντικότατος υγροβιότοπος. Πρόκειται για λιμνοθάλασσα 400 στρεμμάτων περίπου με στενή είσοδο από τη θάλασσα (φιόρδ) που διευρύνεται προς το εσωτερικό της στεριάς.

Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας αποτελούσε πάντα ασφαλές αγκυροβόλιο για τη ναυσιπλοΐα. Λόγω του μικρού της βάθους και της αφθονίας τροφής αποτελεί σταθμό μετανάστευσης αλλά και τόπο διαχείμασης για μεταναστευτικά πουλιά.

Στα δέκα χιλιόμετρα από το Γέρακα, στο δρόμο προς Ρειχιά βρίσκεται η Μονή Ευαγγελιστρίας με μοναδική θέα προς το Μυρτώο πέλαγος και την Αργολική χερσόνησο.


Το Κυπαρίσσι είναι ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από την Ελαφόνησο. Είναι χτισμένο 100 μέτρα ψηλά απ’ τη θάλασσα σε θέση με πυκνή μεσογειακή βλάστηση ακριβώς κάτω από τον Πάρνωνα. Είναι αθέατο από την παραλία και κτίσθηκε έτσι για λόγους ασφάλειας από τους πειρατές, όταν αυτοί λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοποννήσου. Αργότερα όταν πέρασε ο κίνδυνος, δημιουργήθηκαν οι παραθαλάσσιοι οικισμοί Παραλία και Μητρόπολη.

Το Κυπαρίσσι είναι κτισμένο πιθανόν στη θέση της αρχαίας πόλης Κύφαντα, γνωστή για τα πηγαία νερά της, εξού και η ονομασία Βρύση. Στη μυθική πηγή που ανέβλυσε όταν η Αταλάντη χτύπησε με το δόρυ της το βράχο, αναφέρεται ο Παυσανίας (Λακωνικά), όπως επίσης και στα ερείπια της πόλης των Κυφάντων. Στη θέση που σήμερα είναι γνωστή σαν Καστράκι διασώζονται υπολείμματα Πελασγικών τειχών.

Τα Κύφαντα ήταν γνωστά για ένα από τα σημαντικότερα Ασκληπιεία του αρχαίου κόσμου (θεραπευτήριο της εποχής). O αρχαιολογικός χώρος του Λαξευτού Ασκληπιείου βρίσκεται πριν τον οικισμό Βρύση και πίσω από τις κοινοτικές δεξαμενές, σε σπηλιές που βρίσκονται στους πρόποδες του βράχου. Εκεί διακρίνονται στο βράχο λαξευτοί λουτήρες και ορθογώνιες κόγχες για εναπόθεση αντικειμένων ή αναθημάτων και είναι πιθανόν να αποτελούν κατάλοιπα λατρευτικού χώρου του Ασκληπιού (Ασκληπιείο).

Ο ορεινός όγκος που αγκαλιάζει το Κυπαρίσσι κρύβει κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ οι λάτρεις της αναρρίχησης θα ικανοποιηθούν από τις δυνατότητες των αναρριχητικών πεδίων που βρίσκονται όμως ακόμη υπό διαμόρφωση. Τα βράχια είναι από ασβεστόλιθο, κάθετα με πολλούς σταλαγμίτες, σπηλιές, ανάποδες κλίσεις και ύψη που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 50 μέτρα.

 


Πηγές

Μέντης Σπ. Κων/νος, 1995, Μονεμβασία. Η Λουλουδοκοίμητη Καστρονησούπολη του Νότου, Πειραιάς: Εκδόσεις Μέντη

www.monemvasia.gr

http://viewsofgreece.gr/travel/?p=345

 

 

0
0
0
s2sdefault