Νέα της Ελαφονήσου

Νέα της Ελαφονήσου (10)

Νέα και ειδήσεις από την Ελαφόνησο, τα Βάτικα, τα Κύθηρα και την Νότια Λακωνία. Πολιτισμός, Τουρισμός, Επιστήμες κ.α.

Elafonisos Bike Tour 2017

Νέα της Ελαφονήσου Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 06:01

Ποδηλατικός γύρος Ελαφονήσου - Discover Elafonisos Cycling

Το Elafonisos Fresh Vibes και το Laconia Magazine διοργανώνουν το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017 ποδηλατικό γύρο στην Ελαφόνησο. 

Σημείο συνάντησης το λιμανάκι της Ελαφονήσου στη θέση Καβάκι. Έναρξη ποδηλασίας 16:00

Στους συμμετέχοντες θα προσφερθούν πλούσια δώρα έκπληξη !!!

 

Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας

elafonisos.inspacetime.gr

Λαϊκό Πανηγύρι στην Ελαφόνησο

Δεκαπενταύγουστος: Ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου

Μεγάλη θεομητορική γιορτή,από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Αποκαλείται “Πάσχα του καλοκαιριού” γιατί Πάσχα σημαίνει πέρασμα και η Παναγία πέρασε από το θάνατο στη ζωή. «Μετέστης προς την ζωήν...» λέει το απολυτίκιο της Θεοτόκου. Στην Παναγία προσφεύγουν και καταφεύγουν όλοι οι χριστιανοί στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους για να μεσιτεύσει στο γιο της.”ίνα μεσιτεύσης προς τον εκ σου τεχθέντα.”λέει ο εκκλησιαστικός υμνωδός.

Scuba Diving Event στην Ελαφόνησο 4, 5 και 6 Αυγούστου 2017, στις παραλίες του Σίμου, του Σαρακήνικου και της  Παναγίας !

Δύο επιλογές για Υποβρύχιες Ξεναγήσεις στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Pavlopetri Watch Day 2017, 29-30 Ιουλίου 2017

Το World Monument Fund (Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων) και η ARCH (Συμμαχία για τη Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) διοργανώνουν στις 29 και 30 Ιουλίου 2017 Εκδήλωση για τη Παρακολούθηση, Προστασία και Ανάδειξη του υποθαλάσσιου αρχαιολογικού χώρου Παυλοπέτρι Ελαφονήσου. 

Στις 9 Ιουλίου 1858, στην Ελαφόνησο, ένα σπουδαίο θρησκευτικό γεγονός έλαβε χώρα: Η τέλεση της ακολουθίας των Εγκαινίων του Ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνα και το άκουσμα του «Ἄρατε πύλας» από την ευχή των Θυρανοιξίων. Από την ημέρα εκείνη άνοιξαν οι πύλες του ιστορικού ναού που αποτελεί έμβλημα για την Ελαφόνησο και από τότε δέχεται αδιαλείπτως τους πιστούς. Την ανάμνηση της ημέρας εκείνης, η Ελαφόνησος, κάθε χρόνο, τιμά και γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Από την 9η Ιουλίου του 2004* και εξής με την επέτειο των εγκαινίων του προστάτη του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα, εορτάζεται και η ιστορική επέτειος της οριστικής ένωσης της Ελαφονήσου με την Ελλάδα, η οποία υπογράφηκε στις 6 Ιουλίου 1850 (Κ.Μέντης:96-97 ).

* Την επέτειο της ένωσής της με την Ελλάδα γιόρτασε για πρώτη φορά η Ελαφόνησος στις 6 Ιουλίου του 2003, μετά από 153 ολόκληρα χρόνια με ενέργειες του επιφανούς συμπατριώτη μας Κων/νου Μέντη.

 Της Ευφροσύνης Μέντη Δεληγιαννίδου

Η ΠΟΛΥΚΥΜΑΝΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1850, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖΗ ΑΝΩΜΗΤΡΗ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΛΛΑΔΑΣ

του Συγγραφέα – Πανεπιστημιακού Δρ. Κωνσταντίνου Σπ. Μέντη

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο


Η Ιστορία του Σμιγοπέλαγου νησιού, ένα βαθυγάλαζο μονοπάτι που σε σεργιανάει στους μανταλωμένους θησαυρούς των βυθών που τους αγγίζει το γαλανοφόρετο μαγνάδι του Μύθου, στα μαγευτικά απύθμενα της Ελληνικής προϊστορίας, που αχούνε μέσα τους οι φωνές των θεών, στα άγνωρα Κυανέμβολα πολυδρόμια, που τα σκεπάζουν οι γαλαζόλευκοι αφροί και στα ιριδένια ακρογιάλια που τα χρυσίζει του χρόνου η ροδοσυγνεφιά.

Ηλ. Πηγές; https://elafonisos.inspacetime.gr,  http://www.elafonissos.gr

 

Το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ελαφονήσου είναι εδώ

Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 και ώρα 21.00