Ποδηλασία - Οδική διαδρομή στην Ελαφόνησο, Διαδρομή : Σαρακήνικο - Κατωνησί

Πρόκειται για μια διαδρομή 3 χιλιομέτρων, που ενδείκνυται για ποδηλασία. Με τον νέο περιφερειακό δρόμο που συνδέει τον οικισμό Κάτω Νησί (Παναγία) με τη παραλία Σαρακήνικο, η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί και με αυτοκίνητο. 

Σημείο εκκίνησης: Παραλία Σαρακήνικο

 

Δυτικά της παραλίας του Σαρακήνικου, 100 μέτρα περίπου από την παραλία και 50 μέτρα ψηλότερα από την ακτή, βρίσκεται η περιοχή Κουρνόσπηλα. Η περιοχή ονομάζεται έτσι λόγω των φυσικών σπηλιών που σχηματίζονται. Εδώ μπορούμε να θαυμάσουμε μία μεγάλη σπηλιά, μέσα από την οποία μοιάζει να γεννήθηκε η Ελαφόνησος. Στην περιοχή αυτή βρέθηκαν όστρακα της Πρωτοελλαδικής εποχής (3000-2000 π.Χ.).

Ακολουθούμε το περιφερειακό δρόμο δυτικά και βρισκόμαστε στη Λυγιά που ονομάστηκε έτσι από τις λυγαριές που υπάρχουν εκεί, δηλαδή φυτά που μοιάζουν με τους σκίνους και τις μυρτιές. Στο σημείο αυτό μπορούμε να απολαύσουμε την πανοραμική θέα των Κυθήρων. 

Συνεχίζοντας βορειοδυτικά είναι οι Ελιές, περιοχή καλλιεργήσιμη όπου υπάρχει και μικρός οικισμός. 200 μέτρα νοτιοανατολικά από τις εδώ, υπάρχει ένα μικρό οροπέδιο 500 επί 300 μέτρα περίπου, όπου βρέθηκαν μερικά όστρακα και κομμάτια οψιανού.

Μετά τις Ελιές βρίσκεται η περιοχή Τσιμπιρή.

Ακόμα μία περιοχή που συναντάμε στο Κατωνησί είναι τα Λεκάνια. Λέγονται έτσι επειδή γύρω-γύρω υπάρχουν βουνά και στη μέση αυτή η περιοχή, σαν να σχηματίζουν μια λεκάνη τριγύρω της. Στο σημείο αυτό βρέθηκαν μερικά όστρακα και κομμάτια οψιανού.

Από εδώ μπορεί να φτάσει κανείς στο όρος Σειρός.

 

Πηγές

Μέντης Κων/νος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς: Εκδόσεις Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη
Γυμνάσιο Ελαφονήσου, Σχολικό έτος 2011-2012, Ιστορίες της Ελαφονήσου (Μύθοι και δοξασίες για τα τοπωνύμια του νησιού μας)

0
0
0
s2sdefault

Discover the place - Live the experience