Η Ελαφόνησος σαγηνεύει όποιον την επισκέπτεται. Όσες φορές και να έρθει κανείς, πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο να ανακαλύψει. Το μοναδικό νησί της Λακωνίας, σε απόσταση 500 μέτρων από την απέναντι ακτή, είναι από τα λίγα νησιά που μπορεί κανείς να προσεγγίσει οδικώς

Η Ελαφόνησος είναι ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Ψηλές αμμοθίνες και σπάνια θαλασσόκεδρα στολίζουν όλες τις παραλίες του νησιού. Ελάτε να γνωρίσετε τις δίδυμες παραλίες του Σίμου και του Σαρακήνικου που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες της Μεσογείου. Ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται και στις άλλες παραλίες του νησιού, η κάθε μία με τη δική της ομορφιά και μοναδικότητα. Στην Παναγία μπορείτε να απολαύσετε ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος δύει ανάμεσα στα νησιά της.

Εξερευνήστε τη βυθισμένη πολιτεία, εποχής του Χαλκού, στο Παυλοπέτρι, που κοιμάται μέσα στα βάθη της θάλασσας και του χρόνου. Η λίμνη Στρογγύλη, προστατευόμενος υδροβιότοπος της περιοχής, αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη αποδημητικών πουλιών μεταξύ αυτών και φλαμίνγκος! 

0
0
0
s2sdefault

Η Ελαφόνησος στο χάρτη - Πού βρίσκεται η Ελαφόνησος

Εκτύπωση

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στην αρχή του ανατολικού τμήματος εισόδου του Λακωνικού Κόλπου, δυτικά του Μαλέα και βόρεια των Κυθήρων. Τη χωρίζει απόσταση περίπου 500 μέτρων από την απέναντι ακτή (Πούντα), η οποία ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ελαφονήσου. Έχει συνολική έκταση 22 τετ. χλμ. (18 τετ. χλμ εντός νήσου και 4 τετ. χλμ εκτός αυτής) και συνολική περίμετρο 31.2 χλμ.

0
0
0
s2sdefault

Γιατί ονομάστηκε το νησί Ελαφόνησος ;

Η πρώτη αναφορά στο όνομα του νησιού βρίσκεται σε ένα αραβικό χειρόγραφο της εποχής των πειρατών (7ος αιώνας), όπου το νησί αναφέρεται ως “Αshab al baqar’’, δηλαδή το νησί των ελαφιών, ονομασία που απαντάται ξανά στους ναυτικούς χάρτες του 16ου αιώνα, όπου ονομάζεται Isola di Cervi (νησί των ελαφιών).

0
0
0
s2sdefault

Ελαφόνησος - Ιστορική διαδρομή

 

Η ιστορία της Ελαφονήσου ξεκινά από τη νεολιθική περίοδο (6000-3500 π.Χ.) κατά την οποία ήκμασε ένας λαμπρός και σπάνιος προϊστορικός πολιτισμός, ίχνη του οποίου μπορεί κανείς να δει στο Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Έκτοτε η ιστορική διαδρομή της Ελαφονήσου και της γύρω περιοχής συνδέεται με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την κατάληψη από τους Αθηναίους, τον Θουκυδίδη, τους Ρωμαίους, το Βυζάντιο, τα Κάστρα και τις Βίγλες, την Πειρατεία, τον Δον Κιχώτη, τις Βενετοτουρκικές Ναυμαχίες, τους Πορτολάνους, τις ναυτικές βάσεις του Αγώνα, τον Καποδίστρια, τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και την απελευθέρωση της Ελλάδας.

0
0
0
s2sdefault

Ταξίδι στους μύθους της Ελαφονήσου

Ο θαλάσσιος χώρος της Ελαφονήσου αποτέλεσε επί αιώνες τόπο κοσμολογικών μύθων όπως τη γέννηση της Αφροδίτης στα Κύθηρα, τις τρεις Χάριτες στο Στενό της Ελαφονήσου, τον Πάρη και την Ωραία Ελένη κατά τον Τρωικό πόλεμο, τη Χώρα των Κυκλώπων και το ταξίδι του Οδυσσέα, το Γλαύκο, το Σειληνό, το Χείρωνα, τον άθλο του Ηρακλή με τους Κενταύρους καθώς και με τη λατρεία θεοτήτων όπως της Αθηνάς, του Απόλλωνα, της Αρτέμιδος, του Ποσειδώνα και άλλων.

0
0
0
s2sdefault

Περιβάλλον στην Ελαφόνησο - Χλωρίδα και Πανίδα

0
0
0
s2sdefault

Γλωσσικό ιδίωμα των Ελαφονησιωτών

Η Ελαφόνησος έχει δεσμούς αίματος και ιστορίας με την Κρήτη, τα Κύθηρα, τη Μάνη και τα Βάτικα και φυσικά γεωγραφική γειτνίαση. Οι στενοί αυτοί δεσμοί αντικατοπτρίζονται στα έθιμα, τις παραδόσεις, στο λεξιλόγιο.

0
0
0
s2sdefault
0
0
0
s2sdefault