Φώτο: Καθαρή Δευτέρα στην Ελαφόνησο τη δεκαετία του 50 (φωτογραφία από το βιβλίο ¨Ελαφονήσι Το Σμιγοπέλαγο Νησί” του Ελαφονησιώτη συγγραφέα, Κων/Μέντη)

Καθαρά Δευτέρα στην Ελαφόνησο

Οι Λαφονησιώτες πιστοί στις παραδόσεις δεν αρτεύονται αυτή την ημέρα (Δεν καταλύουν ζωικές τροφές ούτε και λάδι). Κάποια τοπικά θαλασσινά εδέσματα, τα οποία μπορούν να μαζέψουν κατευθείαν από τη θάλασσα είναι οι πεταλίδες, τα μπομπόλια (θαλάσσια σαλιγκάρια) και οι αχινιοί (αχινοί). Εκτός από φρέσκα λαχανικά όπως: κρεμμυδάκια, ραπανάκια, μαρούλια που προμηθεύονται από τους κήπους και τα μποστάνια τους, άλλα νηστίσιμα είναι οι ελιές που δεν λείπουν από κανένα λαφονησιώτικο σπίτι, ο χαλβάς, ο ταραμάς, οι βορβοί (βολβοί) που τους βγάζουν από τα σπλάχνα της ελαφονησιώτικης γης, χταπόδια και βραστές πατάτες.

Την ημέρα αυτή επισκέπτονται το νησί και πολλοί ξένοι. Ως είθισται, την Καθαρά Δευτέρα τη γιορτάζουν κοντά στη θάλασσα. Παλιότερα, επισκέπτες από τις γύρω περιοχές, έρχονταν να γιορτάσουν, να περάσουν τα 'Κούλουμα' στις παραλίες της Ελαφόνησου μιας και είναι το μοναδικό νησί της Λακωνίας και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πελοποννησιακή στεριά. Οι Ελαφονησιώτες που φημίζονταν για τη φιλοξενία τους, τους καλούσαν στο τραπέζι τους και τους κερνούσαν μεζέ και κρασί.

 

"Γάμος της Σαρακοστής" στην Ελαφόνησο

Ένα έθιμο που ξεκίνησε αυθόρμητα, σχετικά πρόσφατα, αλλά καθιερώθηκε με τη συνεχή επανάληψη είναι ο «Γάμος της Σαρακοστής». Μεταμφιεσμένοι αναπαριστούν έναν «ανέφικτο» γάμο, σατιρίζουν και απαγγέλουν χιουμοριστικούς και έξυπνους διαλόγους στους δρόμους του λιμανιού. Στο έθιμο συμμετέχουν όλοι με πολύ κέφι, αφού συνήθως σατιρίζουν αλλήλους.

 

 

Πηγές

Μέντη Δεληγιαννίδου Ευφροσύνη, υπό έκδοση, Ταξίδι στην Ελαφόνησο του χθες

0
0
0
s2sdefault