Ταξίδι στην Ελαφόνησο με σκάφος

Τα στίγματα της Ελαφονήσου είναι:
Βρ. Σταυρός στην Μπούκα των δύο λιμανιών του χωριού της Ελαφονήσου:
36° 30΄ 48΄΄Β 22° 58΄ 56΄΄Α
Elafonissos Placemark (Google Earth)

Αγκυροβόλια

Δεν υπάρχουν οργανωμένες μαρίνες. Η βασική αγκυροβολία γίνεται στα δύο λιμάνια στο χωριό Ελαφόνησος, τα οποία είναι προστατευμένα από όλους τους καιρούς, αλλά και σε αρκετούς όρμους του νησιού.

Στο παλιό λιμάνι με την χαρακτηριστική εκκλησιά επάνω στη νησίδα γης που αποτελεί με το γεφύρι της τμήμα του λιμανιού, τα περάσματα είναι γεμάτα ξέρες, με βύθισμα εισόδου τα 0,4 μέτρα. Καλό είναι η είσοδος να γίνεται από το ανατολικό μπαστούνι και σε απόσταση από αυτό τα δέκα περίπου μέτρα.

Το νέο λιμάνι ανατολικά του παλιού, το Μεγάλο Τηγάνι, έχει βύθισμα άνω των 4 μέτρων στην προβλήτα του, αλλά θα χρειαστείτε πολύ τύχη για να βρείτε μία θέση εκεί. Στην εσωτερική πλευρά η αρόδο αγκυροβολία καλό είναι να αποφεύγεται διότι υπάρχουν μεγάλα ferry boat που πέφτουν εκεί εκτελώντας τουλάχιστον 30 δρομολόγια ως την απέναντι ακτή της Πούντας καθημερινά.

Ο θαλάσσιος δίαυλος μεταξύ Ελαφονήσου και Πελοποννήσου με τα χρυσοπράσινα νερά παρουσιάζει μέγιστο βύθισμα τα 2,05 μέτρα ενώ κρύβει και αρκετές παγίδες όπως του "Παπά το Αλώνι", καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τους ντόπιους για τον διάπλου του και να κινηθείτε σε αυτόν με ιδιαίτερα μικρή ταχύτητα.

Στην Ελαφόνησο λειτουργεί πρατήριο καυσίμων όπως και στην Νεάπολη στα 3,7 ναυτικά μίλια ανατολικά.

Επίσης λειτουργεί πλυντήριο-στεγνωτήριο που εξυπηρετεί τα σκάφη με παραλαβή παράδοση στο λιμάνι.

Ασφαλής αγκυροβολία, αναλόγως του καιρού γίνεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού στον όρμο της Λεύκης με βυθό αμμουδιάς και μεγάλα βάθη. Στην Νότια πλευρά στον όρμο του Φράγκου απέναντι ακριβώς και σε απόσταση 4,5ν.μ. από το φάρο στο Ακρ. Σπαθί των Κυθήρων με βυθό αμμουδιάς και καλά νερά κι εδώ όπως σε όλους τους όρμους του νησιού. Δίπλα ακριβώς συναντάμε τον μεγαλύτερο σε μέγεθος όρμο του νησιού το Σαρακίνικο. Στο Φράγκο και Σαρακίνικο συνήθως το απόγευμα και μετά φέρνει έντονο σουέλ το οποίο κρατά ως το χάραμα. Στα Δυτικά του νησιού υπάρχει ο όρμος της Παναγίας στο Κάτω νησί όπου χρειάζεται προσοχή στην είσοδο καθώς περιστοιχίζεται από πολλά μικρά νησάκια.


Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών, τηλ: 2734022228
Λιμενικός Σταθμός Αγίας Πελαγίας Κυθήρων, τηλ: 2736033280
Λιμενικός Σταθμός Καψαλίου Κυθήρων, τηλ:2736031222
Λιμενικός Σταθμός Διακόφτι Κυθήρων, τηλ:2736034222Πρόγνωση ανέμων(Windguru)
Πρόγνωση καιρού(Ποσειδών)

 

Πηγή

elafonissos.gr

0
0
0
s2sdefault