Εκδρομή από την Ελαφόνησο στη Νεάπολη, Βάτικα, Απολιθωμένο Δάσος στην Αγία Μαρίνα

Η Νεάπολη απέχει 12 χιλιόμετρα από την Ελαφόνησο. Υπάρχει καθημερινή ανταπόκριση (εκτός Κυριακής) με τοπική συγκοινωνία, με λεωφορείο από Πούντα (Υπόστεγο) και με καΐκι από το λιμανάκι της Ελαφονήσου (Σκάλα).
Πρώην πρωτεύουσα των Βοιών, η Νεάπολη είναι μια παραλιακή κωμόπολη με μεγάλη αμμώδη ακτή, πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Κύθηρα – Αντικύθηρα.

Η περιοχή των Βοιών (Βάτικά) συνδέεται με τις αρχαίες πόλεις Σίδη- Ήτις και Αφροδισιάδα. Σύμφωνα με το μύθο, ο Βοιός, καταγόμενος από τους Ηρακλείδες και χρησιμοποιώντας τη βασιλική καταγωγή του ως μέσο, κατάφερε να εξασφαλίσει κάποιο χρησμό που του υποδείκνυε τη θέση που επρόκειτο να κτίσει την πόλη. Η θεά του κυνηγιού Άρτεμη με την παρουσία ενός λαγού του υπέδειξε τον τόπο εγκατάστασης. Έτσι ο λαγός κρύφτηκε σε μια μυρτιά. Η μυρτιά αποτέλεσε το ιερό κέντρο των Βοιατών που ονομάσθηκε Άρτεμις Σώτειρα.

Τα χωριά των Βατίκων, στο “τελευταίο σκαλοπάτι της χερσαίας Ελλάδας” έχουν το καθένα τη δική του ομορφιά. Καταπράσινα, με θέα προς τη θάλασσα, ενδείκνυνται για ημερήσιες εξορμήσεις από την Ελαφόνησο.

Επισκεφτείτε τον Κουλεντιανό Πύργο, που είναι χτισμένος σε τέτοιο σημείο ώστε να εποπτεύει την περιοχή από το Στενό της Ελαφονήσου και τον κόλπο των Βατίκων μέχρι τη Μάνη.

Από το καταπράσινο χωριό Άγιος Νικόλαος, κατευθυνθείτε προς το γραφικό λιμανάκι του Προφήτη Ηλία για να επισκεφθείτε το Απολιθωμένο Δάσος από φοίνικες στην Αγία Μαρίνα με κορμούς δένδρων και απολιθωμένα όστρακα.

Άλλα αξιοθέατα των Βατίκων είναι ο Φάρος στον επιβλητικό Κάβο Μαλέα, το Κάστρο της Αγίας Παρασκευής κοντά στο Μεσοχώρι, το Γερμανικό Παρατηρητήριο κοντά στο χωριό Βελανίδια.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάπολης θα θαυμάσετε ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Ελαφονήσου, το Παυλοπέτρι. Επίσης στη Νεάπολη μπορείτε να επισκεφτείτε και το Ναυτικό Μουσείο της πόλης.

 

 


Πηγές

Μέντης Κων/νος, 1993, Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς: Εκδόσεις Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη

www.visitvatika.gr 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault