Ο Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ελαφόνησο

Στις εορταστικές εκδηλώσεις έντονη είναι η συμμετοχή των σχολειών του νησιού.

0
0
0
s2sdefault
0
0
0
s2sdefault

Ο Εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Ελαφόνησο

Οι Λαφονησιώτες παραδοσιακά φτιάχνουν στεφάνι που θα κοσμεί την εξώπορτά τους ως τις 23 Ιουνίου, παραμονή της γιορτής του Αϊ-Γιαννιού του Ριζικάρη, οπότε και θα το κάψουν στην πυρά.

0
0
0
s2sdefault

Ο εορτασμός του εθίμου του Άι-Γιάννη του Ριζικάρη και του Κλήδονας στην Ελαφόνησο

Στις 24 Ιουνίου η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει το Γενέσιον του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Μαζί με τον Άγιο Γιάννη λατρεύεται ο Ήλιος των θερινών τροπών, ανάβονται διαβατήριες και καθαρτήριες πυρές, ασκούνται η μαγεία και η μαντική (Λουκάτος 1981:43). Στην Ελαφόνησο, την παραμονή της γιορτής ανάβουν φωτιές στις οποίες, μαζί με τα κλαδιά καίνε και τα μαγιάτικα στεφάνια. Άνθρωποι όλων των ηλικιών πηδούν τις φωτιές τρεις φορές συναγωνιζόμενοι ποιος θα πηδήσει πιο ψηλά.

0
0
0
s2sdefault
0
0
0
s2sdefault
0
0
0
s2sdefault

Την 21η Νοεμβρίου την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ελαφόνησο την αποκαλούν της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας, γιατί την ημέρα αυτή έπρεπε να έχει τελειώσει η μισή σπορά.

0
0
0
s2sdefault

Ο εορτασμός του Αγίου Σπυρίδωνα στην Ελαφόνησο - 12 Δεκεμβρίου

Στις 12 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος (Αγίου Σπυρδώνου), γιορτάζει ο πολιούχος του νησιού, ο Άγιος Σπυρίδωνας και πραγματοποιείται λιτάνευση της ιερής εικόνας του.

0
0
0
s2sdefault

Χριστούγεννα στην Ελαφόνησο

Σε όλα τα λαφονησιώτικα σπίτια την προπαραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές, πιστές στην παράδοση, έπιαναν προζύμι για να ζυμώσουν το Χριστόψωμο.

0
0
0
s2sdefault

Γιορτή του Σταυρού στην Ελαφόνησο

Η γιορτή του Σταυρού (14/9) έχει ιδιαίτερη σημασία για τους γεωργούς της Ελαφονήσου, διότι αποτελεί την αφετηρία της νέας χρονιάς, ενόψει της σποράς.

0
0
0
s2sdefault