Στις εορταστικές εκδηλώσεις έντονη είναι η συμμετοχή των σχολειών του νησιού.
Οι Λαφονησιώτες παραδοσιακά φτιάχνουν στεφάνι που θα κοσμεί την εξώπορτά τους ως τις 23 Ιουνίου, παραμονή της γιορτής του Αϊ-Γιαννιού του Ριζικάρη, οπότε και θα το κάψουν στην πυρά.
Στις 24 Ιουνίου η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει το Γενέσιον του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Μαζί με τον Άγιο Γιάννη λατρεύεται ο Ήλιος των θερινών τροπών, ανάβονται διαβατήριες και καθαρτήριες πυρές, ασκούνται η μαγεία και η μαντική (Λουκάτος 1981:43). Στην Ελαφόνησο, την παραμονή της γιορτής ανάβουν φωτιές στις οποίες, μαζί με τα κλαδιά καίνε και τα μαγιάτικα στεφάνια. Άνθρωποι όλων των ηλικιών πηδούν τις φωτιές τρεις φορές συναγωνιζόμενοι ποιος θα πηδήσει πιο ψηλά.
Φώτο: Καθαρή Δευτέρα στην Ελαφόνησο τη δεκαετία του 50 (φωτογραφία από το βιβλίο ¨Ελαφονήσι Το Σμιγοπέλαγο Νησί” του Ελαφονησιώτη συγγραφέα, Κων/Μέντη)
Την 21η Νοεμβρίου την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ελαφόνησο την αποκαλούν της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας, γιατί την ημέρα αυτή έπρεπε να έχει τελειώσει η μισή σπορά.
Στις 12 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος (Αγίου Σπυρδώνου), γιορτάζει ο πολιούχος του νησιού, ο Άγιος Σπυρίδωνας και πραγματοποιείται λιτάνευση της ιερής εικόνας του.
Σε όλα τα λαφονησιώτικα σπίτια την προπαραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές, πιστές στην παράδοση, έπιαναν προζύμι για να ζυμώσουν το Χριστόψωμο.
Η γιορτή του Σταυρού (14/9) έχει ιδιαίτερη σημασία για τους γεωργούς της Ελαφονήσου, διότι αποτελεί την αφετηρία της νέας χρονιάς, ενόψει της σποράς.