Ελαφονησιώτικη Γαστρονομία

 

Ψάρια και θαλασσινά

Η Ελαφόνησος φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Δοκιμάστε αστακό, καραβίδα, καβουρομάνες, σουπιές και χταπόδι στα κάρβουνα ή ξυδάτο. Από φρέσκα ψάρια μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σφυρίδα, συναγρίδα, ροφό, ξιφία, μπαρμπούνια, λιθρίνια και πολλά άλλα. Η σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η κακκαβιά, η τοπική ψαρόσουπα, με βελούδινη γεύση και άρωμα χορταρικών. Τα τελευταία χρόνια οι επισκέπτες της Ελαφονήσου έχουν αναδείξει και τη λαφονησιώτικη αστακομαρονάδα και γαριδομακαρονάδα.

 

 

Πίτες

Στην Ελαφόνησο οι πίτες αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Σπανακόπιτα, χορτόπιτα και άλλες πίτες είναι η αγαπημένη ασχολία των νοικοκυρών. Δοκιμάστε το τσαΐτι, μια παραδοσιακή πίτα από τα Βάτικα της Λακωνίας που έφτιαχναν οι τσοπάνοι με φρέσκο κατσικίσιο τυρί και δυόσμο.

 

 

Γλυκίσματα

Τα παραδοσιακά γλυκά της Ελαφονήσου είναι οι σαμουσάδες (ένα είδος μπακλαβά) και τα λυχναράκια (είδος δίπλας), γλυκίσματα σιροπιαστά που γίνονται στο τηγάνι.

 

 

Κηπευτικά και λαχανικά

Πολλοί Λαφωνησιώτες διαθέτουν εκτάσεις στις απέναντι Πελοποννησιακές ακτές όπου το έδαφος είναι εξαιρετικά γόνιμο. Δοκιμάστε τις φρέσκες ντόπιες ντομάτες σε σαλάτα ή ντάκο. Ιδιαίτερα φημισμένα είναι επίσης τα βατικιώτικα κρεμμύδια και οι πατάτες.

 

 

Ελαιόλαδο και ελιές

Το λαφονησιώτικο ελαιόλαδο είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας. Είναι φίνο, ελαφρύ και έχει ξανθοπράσινο χρώμα. Δοκιμάστε επίσης ελιές ντόπιας παραγωγής που φτιάχνονται τσακιστές, χαραχτές με ξύδι και παστές.

 

 

Μέλι

Η φρυγανώδης βλάστηση της Ελαφονήσου και η αφθονία φυτών όπως το θυμάρι, το ρέικι, η φασκομηλιά, το θρούμπι και το σπάνιο φυτό τεύκριο προσφέρουν ιδανική τροφή για τις μέλισσες. Δοκιμάστε το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι.

 

 

Ψωμί & παξιμάδια

Εξαιρετικές είναι οι ποικιλίες ψωμιών και παξιμαδιών, από σταρένιο, σιμιγδαλένιο ή ανάμεικτο με κριθάρι αλεύρι: εφτάζυμα (αφράτα και αρωματικά παξιμάδια, ζυμωμένα με μαγιά), παξιμάδια νηστίσιμα με γλυκάνισο και άλλα μυρωδικά.

 

 

Γαλακτοκομικά - Τυροκομικά

Αναζητήστε ντόπιο κατσικίσιο γάλα και τυρί.

 

Πηγές

http://elafonisos.gov.gr 

0
0
0
s2sdefault