Πως γιορτάζεται στην Ελαφόνησο η παραμονή της Πρωτοχρονιάς - Γλυκίσματα

 

Εκτός από τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, κάποια έθιμα της Ελαφονήσου που επιβιώνουν είναι τα πρωτοχρονιάτικα γλυκίσματα που γίνονται στο τηγάνι: λυχναράκια (ένα είδος δίπλας) και σαμουσάδες (ένα είδος μπακλαβά). Επίσης παρασκευάζουν μακαρούνες (μελομακάρουνα) και κουραμπιέδες. Ακόμα ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται αυτή τη μέρα είναι το βασιλόψωμο.

Το παραδοσιακό φιλοδώρημα στην Ελαφόνησο ονομάζεται καληχέρα: Την ημέρα αυτή οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι θείοι (μπαρμπάδες) καληχερεύουν τα παιδιά (τους δίνουν ένα χρηματικό ποσό ως δώρο).

Χαρακτηριστικό είναι και το κρέμασμα της ασκέλας. Η ασκέλα (κρεμμύδα) φύεται άφθονη στην Ελαφόνησο, καθώς στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Φυτρώνει άγρια και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Ακόμα και όταν τη βγάλεις απ' τη γη εξακολουθεί να βγάζει καινούρια φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι' αυτό και την Πρωτοχρονιά κρεμούν σκυλοκρέμμυδο στα σπίτια τους. Πρόκειται για αρχαίο έθιμο καλοτυχίας που αναφέρεται ήδη από τον 6ο  αιώνα π.Χ.

 

Πηγές

Μέντη Δεληγιαννίδου Ευφροσύνη, υπό έκδοση, Ταξίδι στην Ελαφόνησο του χθες

0
0
0
s2sdefault