Η Γιορτή του Ψαρά

Νέα της Ελαφονήσου Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 10:12

Ο Σύλλογος Ψαράδων Ελαφονήσου σας προσκαλεί στη "Γιορτή του Ψαρά", ένα αυθεντικό Ελαφονησιώτικο γλέντι, με άφθονο κρασί και ψάρι, την Τρίτη 28/8/2018 στις 9:00μμ στην πλατεία του λιμανιού

Την ορχήστρα αποτελούν οι: 

Ευαγγελία Βάλβη - τραγούδι,

Νεκτάριος Γκαγκώσης βιολί, Χρήστος Χρηστοφής τραγούδι, Γιώργος Παπαγεωργίου μπουζούκι, Βαγγέλης Βλαστάρης λαούτο, Νίκος Τσαχτσίρης μπάσο, Ιωσήφ Χυτήρογλου πλήκτρα, Γιώργος Γκίκας ντραμς.

 

Η Γιορτή του Ψαρά στην Ελαφόνησο

Στα τέλη Αυγούστου εγκαινιάζουν τη νέα χρονιά με τη "Γιορτή του ψαρά" ή τη "Γιορτή της μαρίδας" όπως λεγόταν παλιά. Το έθιμο ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80 ως μια πρωτοβουλία του αλιευτικού συνεταιρισμού. Τα πρώτα χρόνια η “Γιορτή της μαρίδας’’ λάμβανε χώρα στις αρχές του Οκτώβρη, με την έναρξη της αλιείας με τη μέθοδο της τράτας, που απαγορευόταν τον υπόλοιπο χρόνο. Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αλιείας με τράτα απαγορεύτηκε και πολλοί ψαράδες αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα καΐκια τους ή να τα αλλάξουν κι έτσι η γιορτή μετονομάστηκε σε “Γιορτή του Ψαρά’’.

Η Γιορτή του Ψαρά είναι η γιορτή της παραγωγής: Άφθονα ψάρια και κρασί, ατελείωτο γλέντι με νησιώτικους αλλά και στεριανούς χορούς. Ο χορός, ως ανθρώπινη κοινωνική έκφραση έχει τις καταβολές τους στην παραγωγή και τονίζει τη θαλασσινή και νησιώτικη ταυτότητα.

Source: https://elafonisos.inspacetime.gr/elafonisos/ethima-giortes/giorti-tou-psara

Διαβάστηκε 7946 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 10:52